Χορηγός Ιστοσελίδας

Ανακοίνωση σχετικά με τον προγραμματισμό του Συλλόγου μας μπροστά στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή

Αγαπητά μέλη,

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από μια τραγική στιγμή στην Ιστορία της χώρας μας, με οδυνηρές συνέπειες για τον λαό μας. Η Μικρασιατική Καταστροφή, αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της εμπλοκής της άρχουσας τάξης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής, ανάγκασε σχεδόν 1.500.000 Έλληνες να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να έρθουν στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.

Ο σύλλογός μας φέτος θα τιμήσει τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή προγραμματίζοντας σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο πρώτα και κύρια την ανάδειξη της Ιστορίας, των αιτίων που γεννούν πολέμους και προσφυγιά, την αποκάλυψη του κοινού νήματος που συνδέει τα γεγονότα του ‘22 με το δράμα των σημερινών προσφύγων, με τους λαούς που ξεριζώνονται για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών. Τα διδάγματα της Μικρασιατικής καταστροφής πιο επίκαιρα από ποτέ, την ώρα που ζητούν τη συναίνεση του λαού μας για να τον εμπλέξουν ακόμη πιο βαθιά στα παζάρια για τα κέρδη. Οφείλουμε στον βαθμό που μας αναλογεί να φωτίσουμε την ιστορική αλήθεια, να συνεχίσουμε, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες που ξεριζώνονται από τις εστίες τους, στους λαούς που δοκιμάζονται μέσα στη φωτιά του πολέμου.

Παράλληλα, επιδίωξή μας είναι να έρθει η νέα γενιά σε επαφή με τον πολιτισμό των μικρασιατών προσφύγων, με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, που αναβιώνει και εξελίσσεται μέχρι και σήμερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, όλο αυτό το διάστημα, προετοιμάζει έναν πλούσιο σχεδιασμό για τη φετινή χρονιά, που ήδη υλοποιείται και ευελπιστούμε να ανταποκριθεί στους παραπάνω στόχους. Διαλέξεις - συζητήσεις για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, εκθέσεις, κοινές δράσεις με άλλους φορείς, συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της πόλης μας, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκδόσεις αρχειακού υλικού, λαογραφικές εκδηλώσεις. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη ανακοινωθεί στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση την 15η Νοεμβρίου 2021 και εγκρίθηκαν από τα μέλη μας. Επιπλέον, έχουμε καταθέσει προτάσεις προς το ΚΕΜΙΠΟ – ΑΣΙ του Δήμου μας και ελπίζουμε να υλοποιηθούν.

Μπροστά σε αυτά επιδιώξαμε, όπως είχαμε ανακοινώσει, τη συνεργασία με άλλους μικρασιατικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά μας, μαζικούς φορείς, αλλά και την πιο ενεργή δραστηριοποίηση μελών μας που έχουν ασχοληθεί με το μικρασιατικό ζήτημα προκειμένου να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, μετά από κάλεσμα του Διοικητικού μας Συμβουλίου, συγκροτήθηκε και συνεδρίασε η Οργανωτική Επιτροπή του Συλλόγου μας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και εμπλουτίστηκε ο σχεδιασμός με νέες δράσεις.

Στην Επιτροπή έως τώρα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

Σύλλογος Αδελφότητας Σιβρισσαρίου «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ»

Αδελφότητα Αλληλοβοήθειας «Ο ΚΟΥΚΛΟΥΤΖΑΣ»

Ένωση Βουρλιωτών

Παράρτημα Καισαριανής ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καισαριανής

Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής –«ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα- Καισαριανής- Παγκρατίου ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ

ΑΟ Μικρασιατικός Καισαριανής

Επίσης τα μέλη μας:

Σπύρος Τζόκας, πανεπιστημιακός-συγγραφέας

Νίκος Σάμιος, εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Άννα Βασιλάκη, πρώην Πρόεδρος ΚΕΜΙΠΟ Δήμου Καισαριανής

Αθηνά Δάρρα, ιστορικός

Ελπίζουμε η εξέλιξη της πανδημίας να μη βάλει άλλα εμπόδια στη δραστηριότητά μας, να μας επιτρέψει να τιμήσουμε τα 100χρονα όπως έχουμε σχεδιάσει, μαζί με τα μέλη μας και τον λαό της πόλης!

ΤΟ ΔΣ