Ο Σύλλογός μας
Η Γέννηση του Συλλόγου μας
Του Νίκου Σάμιου
Μέρος 1ο
Από παλιά θυμάμαι υπήρχε ο πόθος μερικών συμπολιτών μας για τη σύσταση ενός καθολικού Μικρασιατικού Συλλόγου στην Καισαριανή, αλλά αυτός ο πόθος δεν μπόρεσε να λάβει σάρκα και οστά.
Σύλλογοι με τοπικά ενδιαφέροντα υπήρχαν, όπως η «Πανβουρλιωτική Ένωση», η Αδελφότητα Αλληλοβοήθειας «Ο Κουκλουτζάς» που συστήθηκε πριν το 1936 και υπάρχει και σήμερα. «Η Αδελφότητα Σιβρισαριανών» (Καισαριανή-Ν. Ερυθραία-Λαμία). Υπήρξε για ένα διάστημα και «Ο Προσφυγικός Μικρασιατικός Σύλλογος» με διεκδικητική αποστολή (για τον οποίο περισσότερα στοιχεία δεν έχω). Όμως καθολικός Σύλλογος που να καλύπτει όλες της περιοχές της Μικρασίας δεν υπήρξε στην Καισαριανή.
Γύρω στα 1992, ο Δήμος Καισαριανής ίδρυσε το «Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού» που είχε και έχει Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο με μέλη αιρετά και λαϊκά τα οποία ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το 2004 ήταν το έτος που γονιμοποιήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής. Τότε ήταν Πρόεδρος του Κ.Μ.Π. του Δήμου ο Τάκης Λαζαρίδης. Σχηματίστηκε μια ομάδα πρωτοβουλίας από τους: Μολυνδρή Παντελή, Σαράντη και Ηλία, Θεόδωρο Ιωαννίδη ( ο συντάκτης του καταστατικού
του και ο Δικηγόρος που εξέδωσε την Δικαστική απόφαση
για την ίδρυση του Συλλόγου )
Καλαντζή Στράτου Στάσα, Κορακάκη Μαριάννα, Σαρρηπαναγιώτου -Λήλου Στέλλα, Κουβά Γιάννη, Σάμιο Νίκο, Λαζαρίδη Τάκη, Χατζηλιά Όλγα, Γόβατζη Βασίλη, Κουλουμπή Ευάγγελο, Κουλουμπή Αθανάσιο, Συκομίτη Γιάννη του Μενέλαου, Βάζο Κων/νο, Ατραϊδη Ευάγγελο, Βοσκοπούλου Παναγιώτα, Καγιαμπάκη Ειρήνη, Κοσμίδου Βάσω, Τζόκα Σπύρο, Eισαγγελέα Κων/νο, Εισαγγελέα Οδυσσέα και άλλους που δεν είδα το όνομά τους σε γραπτά κείμενα.
Τον Απρίλη του 2005 πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση από το Κ.Μ.Π. και τον Μ.Σ.Κ. Περιλάμβανε ομιλίες με θέματα της Μικρασίας που συνοδεύονταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ομιλητής ήταν ο σπουδαίος γνώστης φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας και η παρουσίαση έγινε στο κινηματοθέατρο του δημοτικού κτηρίου. Ακόμη ο Μ.Σ.Κ. πραγματοποίησε δεξιώσεις, εκδρομές, εξέδωσε ημερολόγια και λαχνούς προκειμένου να συγκεντρώσει ένα ποσό για να στηριχθεί οικονομικά.
Οι εκδηλώσεις αυτές, είχαν μεγάλη επιτυχία γιατί ο νέος Σύλλογος στηρίχτηκε πολύ από τους συμπολίτες μας. Ακόμη το Κ.Μ.Π. ξεκίνησε, απευθυνόμενο στον κόσμο, τη συλλογή στοιχείων, μαρτυριών, γραπτών και προφορικών πηγών, αντικειμένων κ.τ.λ. με σκοπό τη δημιουργία Μικρασιατικού Μουσείου.
Στο Πρακτικό Αρ.1 της 28 -9-2005 του Μ.Σ.Κ. αναφέρεται ότι συνήλθε η προσωρινή διοίκηση, μετά την έγκριση του καταστατικού, την οποία αποτελούσαν οι εξής: Μολυνδρής (Παναγιώτης) Παντελής, Καλαντζή Στάσα, Κορακάκη Μαριάννα, Σαρηπαναγιώτου-Λήλου Στέλλα, Κουβά Γιάννη και Σάμιος Νικόλαος, η οποία αποφάσισε όπως η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Μ.Σ.Κ. διεξαχθεί την 5η Οκτωβρίου 2005 και οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής την 12η Οκτωβρίου 2005.
Στις 18-10-2005, μετά τις εκλογές, το νεοεκλεγμένο Δ.Σ. εξέλεξε: Πρόεδρο το Μολυνδρή Σαράντη, Αντιπρόεδρο τη Χατζηλιά Όλγα, Γ. Γραμματέα τη Σαρηπαναγιώτου-Λήλου Στέλλα, Ταμία τη Βασιλείου-Διακαντώνη Βάσω και μέλη τον Τάκη Λαζαρίδη, την Καλαντζή-Στράτου Αναστασία και τη Σαρρηγιάννη Δήμητρα. Ακόμη από τις εκλογές εκλέχτηκαν για την Ελεγκτική Επιτροπή ο Σάμιος Νικόλαος και ο Κοσμίδης Βασίλης.
Έτσι λοιπόν άρχισε να λειτουργεί και επίσημα το Δ.Σ. του Μ.Σ.Κ.
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. συνοπτικά, ήταν: Να κατασκευαστεί σημαία του Συλλόγου.
Να κατασκευαστούν σφραγίδες του Συλλόγου.
Να τυπωθούν ημερολόγια και ατζέντες.
Να καταθέτονται στεφάνια την 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου και Πρωτομαγιά στο Σκοπευτήριο.
Να γίνει ο Σύλλογός μας μέλος της Μικρασιατικής Ομοσπονδίας. Να σχηματιστεί θεατρική και χορευτική ομάδα. Να δοθεί οικονομική βοήθεια σε άπορους. Να αγοραστεί ηλεκτρονικός υπολογιστής. Να αγοραστεί ντουλάπα για να τοποθετηθούν στολές χορού διάφορα έγγραφα, κ.τ.λ..
Πεπραγμένα του Συλλόγου μας
Το 2005.
Στις 10 Δεκέμβρη το Δ.Σ. διοργάνωσε χορό στη Δημαρχία.
Το 2006.
Στις 11 Γενάρη, το Δ.Σ. έκοψε την πίτα του Συλλόγου με τη συμμετοχή της χορωδίας της Ηλιούπολης.
Στις 23 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε ο χορός της Τσικνοπέμπτης στο Δημαρχείο.
Το Δ.Σ. την 1 Φλεβάρη ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Δήμου Αιγάλεω με τη συμμετοχή του σε παρουσίαση βιβλίου με μικρασιάτικο περιεχόμενο.
Στις 25 Σεπτέμβρη έγινε παρουσίαση του βιβλίου της κας Φωτεινής Παπασταματίου-Καββαδά από το Αιγάλεω με τίτλο «Αγρύπνια».
Πραγματοποιήθηκε εκδρομή 102 Καισαριανιωτών στη Γαστούνη, Κάτω Παναγιά και Γλύφα οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους εκεί Μικρασιάτες και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις τους.
Καθιερώνεται το Μικρασιάτικο έθιμο ‘Κεσκέκι’, με συνεργασία του Δήμου. Παρούσα και ενεργή ήταν η ορχήστρα του Λαυρίου.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε στις 2 και3 Δεκέμβρη εκδρομή στα Τρίκαλα.
Το 2007.
Ο Σύλλογός μας πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του.
Έγινε ο μεγάλος χορός της Τσικνοπέμπτης.
Έγινε εκδρομή στη Σμύρνη, Βουρλά και Σιβρισάρι με πλοίο μέσω Χίου.
Στην εκδήλωση της Καθαρής Δευτέρας, που έχει καθιερώσει ο Δήμος μας εδώ και δεκαετίες, συμμετείχε και ο Μ.Σ.Κ. προσφέροντας στα παιδιά διασκέδαση με κλόουν και δώρα, όπως σοκολάτες, μπαλόνια κ.λ..
Το χορευτικό συγκρότημα που σχημάτισε ο Σύλλογός μας αριθμεί 20 γυναίκες.
Πραγματοποιεί στις 28 και 29 Απρίλη εκδρομή στη Μονεμβασιά, Νεάπολη και Ελαφόνησο.
Ο Σύλλογός μας εκφράζει δυναμική διαμαρτυρία στη διατύπωση του βιβλίου της 6ης Δημοτικού που αναφέρεται στο «Συνωστισμό».
Συμμετέχει στο μικρασιατικό έθιμο ο «Κλήδονας» στο πλάι της Δημαρχίας που πραγματοποίησε το Κ.Μ.Π.
Έγινε εκδρομή στη περιοχή «Γλύφα» στις 14 και 15 Ιουλίου.
Πραγματοποιήθηκε το έθιμο «Κεσκέκι» με πολλά χορευτικά συγκροτήματα στο Σκοπευτήριο.
Πάρθηκε αρνητική απόφαση για τις οικοδομικές προθέσεις της Μητρόπολης στο πλάτωμα του Μοναστηριού του Αϊ Γιάννη.
Στις 31 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν οι δεύτερες εκλογές μετά την παρέλευση διετίας από τις πρώτες, για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και μετά απ΄αυτή οι εσωτερικές εκλογές έχουν ως εξής: Μολυνδρής Σαράντης (Πρόεδρος), Χατζηλιά Όλγα (Αντιπρόεδρος), Σαρρηπαναγιώτου Στέλλα (Γραμματέας), Βασιλείου Βάσω (Ταμίας) και μέλη: Σαρρηγιάννη Δήμητρα, Κατημερτζής Γιώργος και Λυκούδης Άκης.
Το Δ.Σ. συμπαρίσταται στους ανθρώπους των Σπιτιών Γαλήνης των Τριών Ιεραρχών και Κοιμ. Θεοτόκου στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ακόμη στην πρωτοχρονιάτικη πίτα συνοδεία καλάντων και χορευτικού.
2008.
Σχεδιάζει κοινή εκδήλωση με το Κ.Μ.Π. την Καθαρή Δευτέρα η οποία τελικά δεν έγινε λόγω απεργίας.
Πραγματοποιείται στις 5 Μαρτίου, εορταστική εκδήλωση της Τσικνοπέμπτης
Στις 20 Φλεβάρη έγινε ομιλία στη Δημαρχία με θέμα «Αναδρομή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή»
Στις 12 και 13 Απρίλη έγινε εκδρομή στη Σπάρτη, Μυστρά, Καλαμάτα και Ταϋγετο.
Έγινε στις 9 Ιούνη εορταστική εκδήλωση στο χώρο των Α.Μ.Ε.Α. με συμμετοχή του Δ.Σ.
Στις 4 Ιούνη πραγματοποιείται στο Σκοπευτήριο με διοργανωτή το Κ.Μ.Π. το πρώτο φεστιβάλ μικρασιατικών χορών. Ο Μ.Σ.Κ. συμμετέχει με το χορευτικό του.
Έγιναν οι εκδηλώσεις: «Κλήδονας» και «Κεσκέκι». Ο Σύλλογός μας μετείχε ενεργά.
Ακόμη παρακολουθεί τις εκδηλώσεις του Μ.Σ.Κ. που έγιναν από 15 ως 24 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα περιείχε: διάλεξη, προβολή ταινίας, αφηγήσεις προσφύγων, παρουσίαση του θεατρικού έργου «Νύφη» και τέλος, έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων από τη Μ. Ασία.
Στις 17-9-08 έγινε διάλεξη του καθηγητή Γιώργου Μαργαρίτη με θέμα: «Πώς χάνονται οι πατρίδες» με συμμετοχή του Δήμαρχου Σπύρου Τζόκα και με συντονιστή το Γιώργο Κατημερτζή. Στη συνέχεια έγινε προβολή ταινίας με θέμα «Το χρονικό της Μ. Ασίας» και ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου μας.
Πραγματοποιείται τη 10 Οκτώβρη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.
Το Δ.Σ. χρηματοδότησε το ιατρείο που δημιούργησε ο γιατρός Νικόδημος Κατσαρέλης στο γήπεδο.
2009.
Στις 13 Γενάρη έγινε η συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας.
Έγινε το αποκριάτικο γλέντι στις 19 Φλεβάρη στη Δημαρχία.
Έγινε εκδρομή στο Βόλο και το Πήλιο στις 13 και15 Μάρτη.
Στις 8 Ιούνη ο Μ.Σ.Κ. πραγματοποιεί χαρούμενη εκδήλωση στα Α.Μ.Ε.Α. με διάφορες προσφορές στα παιδιά.
Στις 10 Ιούνη ο Μ.Σ.Κ. πραγματοποιεί το 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που συμμετέχει και ο Μ.Σ.Κ. Από 14-23 Ιούνη γίνεται εκδρομή στην Καππαδοκία.
Στις 8 Νοέμβρη, των Ταξιαρχών, είναι η εορτή των Σιβρισαριανών. Ο Μ.Σ.Κ. συμμετέχει στην εκδήλωση με το χορευτικό του.
Πραγματοποιείται 3ήμερη εκδρομή στα Γιάννενα, Μέτσοβο και Ζαγοροχώρια.
Το Νοέμβρη έγιναν η συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Το νέο σχήμα του Δ.Σ. έχει ως εξής: Πρόεδρος η Σαρρηπαναγιώτου Στέλλα. Αντιπρόεδρος η Χατζηλιά Όλγα. Γ. Γραμματέας ο Αναγνωστάκης Κώστας. Ταμίας η Βασιλείου- Διακαντώνη Βάσω και μέλη: ο Μολυνδρής Ηλίας, ο Κατημερτζής Γιώργος και ο Λυκούδης Άκης. Για την Ελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Σάμιος Νίκος και Γιώργος Γαβρίλης.
Το νέο Δ.Σ. συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό την αποστολή του.